Trzy krainy logo

Dzień Makaronu w ZPO w Niedzicy

poniedziałek, Listopad 4, 2019

25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. Celem świętowania tego dnia jest pokazanie, iż jest to produkt spożywany na całym świecie.

25 października uczniowie z klasy III BSI w Niedzicy, kształcący się w zawodzie kucharz, pod opieką pani Janiny Schlegel, włączyli się w obchody tego dnia. Popuścili wodze fantazji i przygotowali makarony barwione szpinakiem, kurkumą, sokiem buraczanym oraz koncentratem pomidorowym.

Ciekawostki o makaronach

Wydaje się, że ojczyzną makaronu są Włochy. Tymczasem do słonecznej Italii (a dokładniej na Sycylię) produkt sprowadzili Arabowie; produkowanie makaronu było dla tego ludu sposobem przechowywania żywności. Suszone na słońcu ciasto można było magazynować i bezpiecznie transportować bez obaw, że się zepsuje.

Przeciętny Włoch zjada rocznie aż 28 kilogramów makaronu. Dla porównania: Polak w ciągu roku spożywa średnio... 5 kg makaronu.

Jedyne na świecie muzeum makaronu znajduje się we Włoszech, a dokładniej - w Rzymie.  Można w nim zobaczyć m.in. urządzenia produkcyjne, a także archiwalne zdjęcia dokumentujące tradycyjne sposoby wyrobu makaronu.

Najstarszy odnaleziony makaron miał 4000 lat, natrafiono na niego w niewielkiej chińskiej wiosce z okresu neolitu położonej nad  brzegami Rzeki Żółtej. Co ciekawe, jego długość wynosiła ok. 50 cm.

W 2010 roku we włoskiej restauracji w Kalifornii ugotowano największą porcję makaronu. Waga miski z przysmakiem miała bagatela 6253 kg, czyli ponad 6 ton! W tym samym roku w Japonii wyprodukowano makaron o rekordowej długości aż 3776 metrów.

Makaron jest obecny nie tylko w kuchni, ale i popkulturze oraz potocznej mowie.
Tak mi źle, tak mi źle, tak mi szaro. Każdy dzień ciągnie się jak makaron – to fragment słynnej już piosenki z serialu „wojna domowa”. W potocznym języku funkcjonuje wyrażenie „nawijać makaron na uszy”, które jest synonimem oszukiwania, „kręcenia”.

Kolorowe makarony zawdzięczają swoje odcienie (i dodatkowy smak) naturalnym barwnikom, takim jak szpinak, kurkuma czy burak. Kolor czerwony uzyskuje się dzięki pomidorom, papryce, chili i burakom. Pomarańczowa barwa makaronu to rezultat używania kurkumy. Kolor zielony uzyskiwany jest z kolei dzięki szpinakowi czy bazylii, a czarna barwa pochodzi z... atramentu kałamarnicy.

 

tekst: E. Płachta-Krupa

zdjęcia: Aneta Gryglak (uczennica kl. III BS)

źródło: http://docenpolskie.pl/makaronowe-ciekawostki/

Back to Top